vis

12-tals-speciale går bag om de heftige reaktioner på Langeland-fotoserie

12-tals-speciale går bag om de heftige reaktioner på Langeland-fotoserie

Specialet handler om den debat, der opstod i kølvandet af et fotoessay om Langeland, der blev bragt i Politiken sommeren 2015. Et af specialets pointer er, at massemedierne har et ansvar i opretholdelsen af geografiske og kulturelle skel i Danmark. De to kandidater bag afhandlingen, Morten Frandsen og Dona Grezda, er nu inviteret i P1 for at fortælle om specialet.

Lagt online: 09.09.2016

Søndag den 16. august 2015 bragte Politiken en fotoreportage, som igennem 22 billeder med billedtekst portrætterede livet på Langeland. Politikens fotoserie blev modtaget med stor utilfredshed blandt langelænderne, som følte at fotoserien var "nedladende". Til et efterfølgende møde inviterede Politiken langelænderne til at lave et modportræt, hvilket blev bragt i Politiken d. 25. oktober, ca. to måneder efter den oprindelige fotoserie. Morten Frandsen og Dona Grezda, som begge den gang stod over for at skrive speciale på Aalborg Universitets kommunikationsuddannelse, undrede sig over, hvordan en uskyldig fotoserie kunne skabe så meget debat, og valgte at gøre emnet til genstand for deres speciale.

Massemedierne spiller en rolle i, hvordan vi ser verden

Med udgangspunkt i Norman Faircloughs model for kritisk diskursanalyse analyserede Morten og Dona de to fotoseriers betydningskonstruktioner, herunder hvilke diskurser som særligt Politiken trak på i sin portrættering. De to specialeskrivere fandt adskillige eksempler på, hvordan Politiken primært portrætterede langelænderne igennem situationer, som kan siges at tilhøre forskellige former for lavkultur, hvilket blev særligt tydeligt i sammenligning med langelændernes modsvar.

Om arbejdet fortæller Dona Grezda: - Vores analyse blev særligt frugtbar, da vi med en analyse af Politiken og dens målgruppe kunne fremhæve, hvordan fotoserien kan anskues som konstruerende af eller opretholdende for magtrelationer imellem den højkulturelle storby, Politikens selvdefinerede målgruppe, og det lavkulturelle "udkantsdanmark". Med Norman Fairclough in mente er et af specialets centrale pointer, at et massemedie som Politiken bør være mere opmærksom på sin egen position og praksis, hvis de, som de selv har udtalt, ikke ønsker at være medvirkende til at skabe eller opretholde unødvendigt udtalte geografiske og kulturelle skel i Danmark.

Historien om dem og os

Censor og vejleder belønnede specialet med et 12-tal ved eksamen, og vejleder Janne Bang indstillede specialet til P1, som har valgt at bringe et interview med Morten og Dona  d. 14. September kl. ca. 15.45.

I indstillingen skriver Janne Bang: -Det er historien om os og dem, København og udkantsdanmark. Om hvordan vi ser på hinanden og på os selv. Morten og Donas  analyse af billederne og den deraf afledte debat sætter meget fint fingeren ned og giver nogle svar på, hvordan København ser på udkantsdanmark, og ikke mindst hvordan udkantsdanmark, her Langeland, ser på sig selv.

Yderligere information

Dona Grezda er bachelor i sociologi og kandidat i kommunikation fra AAU. Kontakt: tlf: 53 25 46 36, mail: D000na@hotmail.com

Morten Frandsen er bachelor og kandidat i kommunikation fra AAU. Kontakt: tlf: 30 23 23 20, mail: mortenbf902@hotmail.com